Mnoho kuchyňských pomocníků, kteří dříve hráli prim pouze v gastroprovozech, získalo kompaktnější provedení a našlo si cestu do domácností a poloprofesionálních kuchyní. Nejinak tomu je u konvektomatu. Zjistěte, proč byste měli dát šanci myšlence na jeho pořízení.
Obsah
- Proč byste měli o konvektomatu vůbec začít přemýšlet?
- Jak funguje konvektomat?
- Využijte všechny jeho výhody
Proč byste měli o konvektomatu vůbec začít přemýšlet?
Konvektomat by měl uvíznout v hledáčku každému organizátorovi větších oslav, setkání, obecních plesů, hodů, dětských dnů a jiných slavnostních příležitostí. Konvektomaty skvěle doplňují poloprofesionální kuchyně. Vyhladí vrásky na čele všem, kteří se zabývají pořádáním lokálních akcí pro veřejnost, kdy zajištění občerstvení pro hosty spadá na bedra hrstce lidí, často dobrovolníků.
Pomocná síla pro spolky, komunity a menší obce
Největší výhodou konvektomatů je kombinace efektivní přípravy jídla, zachování chuti i zdraví přínosných látek a hlavně minimalizace lidského vlivu. Konvektomat využijí všechny malé obce, spolky nebo komunity, které mívají problém se zajištěním personálu do kuchyně při společenských akcích. Připravíte v něm velký objem jídla, aniž by několik lidí muselo stát u sporáku, grilu či trouby a připravovat jednotlivé porce. Je zajímavým řešením, pokud vám „chybí další ruce“.
Jak funguje konvektomat?
Konvektomat kombinuje tři základní procesy přípravy jídel. Využívá horký vzduch, páru nebo kombinaci obojího.
Horký vzduch využijete k jakémukoliv pečení všech druhů masa, včetně ryb. Připravíte jím moučníky i čerstvé domácí pečivo. Pomocí horkého vzduchu můžete pokrmy i gratinovat, grilovat a smažit.
Funkci vaření v páře uplatníte při přípravě zeleniny, ovoce, ryb, rýže, brambor, vajec, kynutých i bramborových knedlíků. Horkou párou lze také blanšírovat. Pokrmy připravované v páře si zachovávají barvu, přirozenou chuť i všechny živiny.
Široké uplatnění v kuchyni nabízí kombinace horkého vzduchu a páry. Plně nahrazuje klasické pečení v troubě s podléváním nebo pečení v pekařské peci se zapařováním. Výsledkem je dokonale šťavnaté maso se zlatou kůrčičkou nebo křupavé domácí pečivo.
Kromě všech výše uvedených možností můžete konvektomat použít také k napařování, rozmrazování, ohřevu a vaření při nízkých teplotách.
Využijte všechny jeho výhody
Jednou z hlavních výhod konvektomatu je jeho univerzálnost. Dokáže nahradit široké spektrum spotřebičů, vedle trouby i gril, fritézu nebo mikrovlnnou troubu. Dalším důvodem, proč si pořídit konvektomat, je jeho schopnost udržet potraviny šťavnaté a plné vitamínů.
Navíc je konvektomat nesmírně snadný na obsluhu. Moderní modely nabízejí přednastavené programy pro různé typy jídel, díky kterým i méně zkušení kuchaři zvládnou připravit velký objem pokrmů s poměrně jistým výsledkem.
Zdroj obrázku: Freepik.com