Jak vyčistit pánev, aby vypadala jako nová

jak vyčistit pánev

Připálená pánev je noční můra snad každé hospodyňky. Nikdo z nás nechce na jejím čištění nechat ruce. Jak si poradit s připálenou pánví a na jak vyčistit i spodní stranu pánve?

Obsah článku

Jak často čistit pánev

Ideálně po každém použití. Pro většinu z nás je samozřejmost udržovat pánev v čistotě z její horní strany – tedy tam, kde se připravuje jídlo. Na spodní stranu pánve už ale mnoho lidí zapomíná.

Co si připravit k čištění pánve

Čím se vybavit, když se chcete pustit do čištění pánve? Dobrou zprávou je, že mnoho pomocníků máte už teď ve své domácnosti.

Ocet a jedlá soda

Na dno pánve nalijte trochu vody a trochu octa ve stejném množství. Přiveďte směs k varu, po minutě odstavte pánev z plotýnky a tekutinu vylijte. Do prázdné pánve nasypte jedlou sodu tak, aby pokryla celé dno. Sodu navlhčete a nechte čtvrt hodiny působit. Poté pánev vyčistěte houbičkou a opláchněte teplou vodou.

Sůl

Obyčejná kuchyňská sůl, kterou pořídíte za pár korun, může být nápomocná při čištění pánve. Do středu pánve nasypte a velké množství soli, navlhčete houbičku a s její pomocí sůl zapracujte do postižených míst. Vyčistěte, pánev opláchněte a v případě potřeby postup opakujte.

Coca-cola

Oblíbený bublinkový nápoj, na který mnozí z nás nedají dopustit, lze využít i pro vyčištění pánve. Nalijte coca-colu do pánve, nechte několik hodin odmáčet a poté vyčistěte houbičkou.

Citron

Rozkrájejte dva citrony na čtvrtky, pánev postavte na sporák s několika centimetry vody a společně s kousky citronu přiveďte směs k varu. Vařte 5 až 10 minut, poté vodu vylijte, citrony vyhoďte a pánev vyčistěte houbičkou.

Jak čistit různé druhy pánví

Není pánev jako pánev. Liší se nejen velikostí, ale zejména také materiálem. Jak si poradit s čištěním jednotlivých materiálu u pánviček?

Jak vyčistit teflonovou pánev

Kvalitní teflonové pánve můžete vyčistit papírovým ubrouskem. Pokud to na znečištění nepostačí, vemte si na pomoc jar na nádobí a houbičku – používejte její měkkou část.

Jak vyčistit litinovou pánev

Litinové nádobí se doporučuje umýt velmi brzy poté, co ho použijete – nikoli však ve chvíli, kdy je ještě horké. S menším znečištěním si poradí proud teplé vody, houbička a jar na nádobí. V případě odolnějšího nápeku používejte polykarbonátovou škrabku nebo kartáček na mytí nádobí.

Jak vyčistit nerezovou pánev

Doporučuje se ruční mytí s jemným mýdlem a nylonovým kartáčem nebo houbičkou. Pro odstranění připálenin lze naplnit pánev vodou s jedlou sodou, vařit 10 minut, nechat vychladnout a poté umýt jako obvykle.

Jak vyčistit keramickou pánev

U keramického nádobí je namístě jistá opatrnost. Mnohdy si při čištění keramické pánve vystačíte jen s teplou vodou a saponátem na mytí nádobí. Pokud se vám podaří pokrm připálit, nechte vodu s jarem na nádobí v pánvi přes noc odmočit a vyčistěte jí houbičkou až následující den.

Jak vyčistit měděnou pánev

Zde se bělidlům, která mohou způsobit korozi. Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky a nevystavujte pánev extrémním teplotám, aby nedošlo k deformaci. Měděnou pánev umyjte teplou vodou a jemným mýdlem. Pro obnovu lesku smíchejte citronovou šťávu nebo ocet s jedlou sodou a vytvořte pastu. Následně pánev potřete pastou a vyleštěte měkkým hadříkem.

Jak vyčistit připálenou pánev

Asi každému už se někdy podařilo připálit na pánvi jídlo. Ve většině případů pomůže, když do pánve nalijete teplou vodu společně s přípravkem na mytí nádobí a necháte jí několik hodin odmočit. Připáleniny se díky vodě odlepí a snáze je odstraníte.

Jak vyčistit pánev zespodu

Možná i vy patříte k lidem, kteří pánvičkám nevěnují pozornost ze spodní strany. Mnohdy se pak nestačíte divit, jak pánev zespodu vypadá. K vyčištění spodní pánve doporučujeme použít jedlou sodu. Pánev nejdříve navlhčete, poté jí posypte a jedlou sodou a nechte působit. Poté s pomocí houbičky (nebojte se použít její hrubší část) spodek nádobí vyčistěte. V případě, že jste spodní stranu pánve nečistili opravdu hodně dlouho, zkombinujte jedlou sodu s octem.

Jak vyčistit mastnotu na nádobí

S mastnotou si nejlépe poradíte s horkou vodou zkombinovanou s octem, jedlou sodou nebo hrubozrnnou solí. Ať už si vyberete kteroukoli surovinu, smíchejte ji s vodou a společně přiveďte k varu. Poté odstavte a nechte trochu vystydnout, vezměte houbičku a nádobí vyčistěte. Nádobí pak ještě umyjte klasickým saponátem a teplou vodou.

Jak se starat o pánev, aby vám dlouho vydřžela

  • Pánev správně zahřívejte – Pánev zahřívejte postupně a nepřehřívejte ji, aby nedošlo k poškození povrchu.
  • Používejte správné nástroje – Při vaření používejte náčiní vhodné pro daný typ pánve, abyste předešli poškrábání nebo jinému poškození povrchu.
  • Pravidelně ji čištěte: Po každém použití pánev důkladně umyjte a osušte, aby se zabránilo hromadění nečistot a prodloužila se její životnost.

Zdroj obrázku: pxHere

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *