Jak umýt okna snadno a bez šmouh

jak umýt okna

Mytí oken není zrovna nejoblíbenější činnost. Máme tendence ji neustále odkládat – a když už se do mytí oken přeci jen máme pustit, často se musíme přemlouvat. Přitom to nemusí být práce, které by bylo třeba se strachovat. Poradíme vám, jak umýt okna snadno, rychle a bez šmouh!

Obsah článku

Jak často umývat okna

Okna bychom měli mýt alespoň dvakrát do roka. Mytí oken má většina hospodyněk automaticky spojeno s jarem a předvánočním obdobím – určitě i vy znáte pojem generální jarní a vánoční úklid. Pokud bydlíte na frekventovaném místě, například u silnice, umývejte okna častěji. 

Jak nejlépe umýt okna? Krok za krokem

Když už se pustíme do mytí oken, chceme, aby byla dokonale čistá. Žádná šmouha ani flíček, protože pohled na ně po náročném gruntování nás dokáže tak akorát vytočit. Jak správně umýt okna, abychom byli spokojeni s výsledkem? Máme pro vás přesný návod krok za krokem!

  1. Máte-li na oknech žaluzie, na sucho z nich otřete prach (nebo ho vysajte).
  2. Pusťte se do mytí rámů. Postačí čistá teplá voda, případně můžete přidat trochu jaru na nádobí. Umyjte nejen rámy, ale i kliky a parapety.
  3. Poté je na řadě mytí skel. Na to použijte čistou vodu a mikrovláknovou utěrku. Babičky radily přidat do vody trochu octa.
  4. Na závěr přichází leštění oken. Jak umýt okna beze šmouh? I tady měly babičky jasno: vyleštěte okna kouskem novin. Použít ale můžete i jemnou mikrovláknovou utěrku na sklo nebo vsaďte na jelenici. 

Jak umýt střešní okna

Střešní okna jsou fajn v podkrovních prostorách, kam přináší dostatek denního světla. Problém může nastat v případě, kdy se rozhodnete střešní okna umýt. Rozhodně se do mytí oken nepouštějte tehdy, když venku svítí sluníčko. Mytí oken se vyvarujte také v nejteplejší části dne.

Při čištění vnějšího skla otočte křídlo o 180 stupňů a ujistěte se, že je zajištěné fixační zástrčkou ve zdířce. To vám zajistí bezpečnost při práci a zároveň vám uvolní obě ruce. Sklo vyčistěte za pomoci vody (můžete přidat ocet) a jemné tkaniny – mikrovláknová utěrka. Pokud dáváte přednost čistícím prostředkům, nebojte se je použít. K leštění použijte utěrku z mikrovlákna určenou na skla nebo jelenici.

Jak umýt okna octem

Jak umýt okna octem? Prozradíme vám oblíbený fígl našich babiček, které si v domácnosti dokázaly poradit. Postup je velmi jednoduchý a navíc opravdu levný. Do kbelíku s vlažnou vodou přidejte trochu octa. Ten je skvělý proti šmouhám a navíc oknům dodá lesk. 

Další způsoby mytí oken

  • Smíchejte pudinkový prášek s vodou. Tato směs dmastí okna, odstraní šmouhy a nečistoty.
  • Pudink můžete nahradit škrobem, který smícháte ve vodě a okna umyjete běžným způsobem.
  • Ve vodě můžete rozmíchat také obyčejnou kuchyňskou sůl. Ta se ale musí opravdu dobře rozpustit, aby nedošlo k poškrábání skel.

Zdroj obrázku: Pexels

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *