Mazanec, beránek a jidáše: Klasika, která nesmí chybět na velikonočním stole

Mazanec, beránek a jidáše

Velikonoce jsou časem tradic, rodinných setkání a samozřejmě dobrého jídla. Připravte si tři klasické velikonoční dobroty: mazanec, beránka a jidáše, které nesmí chybět na svátečním stole.

Obsah článku

Mazanec: nadýchaný velikonoční bochánek

Tradiční velikonoční mazanec je sladký bochánek s rozinkami a mandlemi, který symbolizuje hojnost.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • Hrst rozinek a mandlové plátky na ozdobu

Postup:

  1. Droždí nechte vzejít v teplém mléce s trochou cukru.
  2. Smíchejte mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, přidejte kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky.
  3. Vypracujte těsto a nechte ho kynout 1 hodinu.
  4. Vytvarujte bochánek, posypte mandlemi a pečte při 180 °C asi 35 až 40 minut.

Velikonoční beránek: symbol svátků

Velikonoční beránek nesmí na stole chybět. Připravte si jeho nadýchanou verzi z piškotového těsta.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • Vanilkový cukr

Postup:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte olej, mléko a postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
  3. Nalijte těsto do vymazané formy beránka.
  4. Pečte při 170 °C asi 40 minut.
  5. Po vychladnutí posypte cukrem nebo ozdobte čokoládou.

Jidáše: sladké kynuté pečivo

Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek a symbolizují odměnu za věrnost.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • Med na potření

Postup:

  1. Připravte kvásek z droždí, cukru a teplého mléka.
  2. Smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte hladké těsto.
  3. Nechte kynout 1 hodinu.
  4. Těsto rozdělte na menší prameny, stočte je do spirál a položte na plech.
  5. Pečte při 180 °C asi 15 až 20 minut.
  6. Horké jidáše potřete medem.

Zdroj obrázku: Pexels

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *