Velikonoce jsou časem tradic, rodinných setkání a samozřejmě dobrého jídla. Připravte si tři klasické velikonoční dobroty: mazanec, beránka a jidáše, které nesmí chybět na svátečním stole.
Obsah článku
- Mazanec: nadýchaný velikonoční bochánek
- Velikonoční beránek: symbol svátků
- Jidáše: sladké kynuté pečivo
Mazanec: nadýchaný velikonoční bochánek
Tradiční velikonoční mazanec je sladký bochánek s rozinkami a mandlemi, který symbolizuje hojnost.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- 1 lžička citronové kůry
- Hrst rozinek a mandlové plátky na ozdobu
Postup:
- Droždí nechte vzejít v teplém mléce s trochou cukru.
- Smíchejte mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, přidejte kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky.
- Vypracujte těsto a nechte ho kynout 1 hodinu.
- Vytvarujte bochánek, posypte mandlemi a pečte při 180 °C asi 35 až 40 minut.
Velikonoční beránek: symbol svátků
Velikonoční beránek nesmí na stole chybět. Připravte si jeho nadýchanou verzi z piškotového těsta.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- Vanilkový cukr
Postup:
- Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Přidejte olej, mléko a postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Nalijte těsto do vymazané formy beránka.
- Pečte při 170 °C asi 40 minut.
- Po vychladnutí posypte cukrem nebo ozdobte čokoládou.
Jidáše: sladké kynuté pečivo
Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek a symbolizují odměnu za věrnost.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- Špetka soli
- Med na potření
Postup:
- Připravte kvásek z droždí, cukru a teplého mléka.
- Smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte hladké těsto.
- Nechte kynout 1 hodinu.
- Těsto rozdělte na menší prameny, stočte je do spirál a položte na plech.
- Pečte při 180 °C asi 15 až 20 minut.
- Horké jidáše potřete medem.
Zdroj obrázku: Pexels